Dag 7 OMG tour 2025 (21 juni) Van Roemenië naar Bulgarije.

21 juni 2025 - Vidin, Bulgarije

Als we na het  heerlijke diner gisteren in bed liggen, horen we de bellen buiten klingelen. Het is  van de schaapskudde die van de alm naar huis gaat in de schemer. Tussen 21 en 7 uur is de bergpas afgesloten voor verkeer. Wauw wat een gaaf gezicht vanaf ons balkon op 1500m hoogte. Vannacht word ik wakker van harde regen. Oh nee....gelukkig  dat is die waterval. Ik slaap weer lekker verder met mijn slaapmasker en oordopjes. In de ochtend worden we toch wakker van de bellen van de schaapskudde die weer naar de wei gaan. Begeleid door de herder met heel veel herdershonden. Prachtig! Neef heeft slecht geslapen omdat ik die stapel hout die naast het hotel ligt, heb om gezaagd. 🤣

Na het ontbijt gaan we toch nog even naar de top van de berg terug. Het was gisteren zo druk daar. Maar nu nog niet veel toeristen te bekennen. Het Balea meer ligt op 2000 meter serene tussen de bergketens. We rijden door de tunnel weer terug en dalen aan de zuidkant af van de Transfagarasan. Deze weg van 151 km is onder het regime van Nicolas Chausescu begin jaren 70 gebouwd  om te kunnen oprukken als de Sovjets het land zouden binnenvallen. 6000 ton dynamiet gebruikt en  helaas 40 doden gevallen. Triest eigenlijk. Nu is het dus de mooiste bergpas ter wereld aldus Jeremy Clarkson van Topgear. Zeker niet gelogen. We slingeren prachtig naar beneden. Je ziet de bomengrens mooi in beeld. Als er weer loofbomen komen gaan we op beren'jacht'. Want de kans is dat ze hier voor komen. Je mag ze in ieder geval niet voeren, aldus de borden. Op een gegeven moment terwijl ik het mooie bochtige parcours film,  loopt er een beer parnantig op de weg. Staat mooi op beeld. Mijn hart maakt een sprongetje. Wauw! Zo  gehoopt en nu toch echt. We keren een stuk verder om en gaan nog terug voor een foto. Samen met een andere  motor staan we voor de beer. Geen berenselfie...🐻. Neef houdt gepaste afstand. Vind ik ook fijner. Hij zal mogelijk net de achterste in de OMG kudde  pakken als hij honger heeft. Dat ben ik.😨 We zijn euforisch en buiten zinnen. Onze dag kan niet meer stuk.😍

Even later rijden we langs een stuwmeer. En gaan over de brug. De tunnel is afgezet door politie. We vermoeden voor een fietstocht. Een zwerfhond ligt in de schaduw. Ach de lieverd. Na de tunnel zien we de volgende beer achter/onder de vangrail. Echt te mooi om waar te zijn. 🤎

Daarna rijden we de hoge bergen uit en drinken we iets bij het hotel van Dracula.
Ons volgende doel is de Zwarte Zee in het Oosten van Roemenië. De Costa bij Constanta, een grote haven. We zetten het in de navigatie. 500 km rijden....wat zeg ik stuiteren over bochtige wegen om een duik te nemen in deze zee. Leuk voor mijn lijstje van bezwommen zeeën maar wel een teringeind rijden. Of we moeten over de snelweg. Dan is 900 km ook ver. En weet je hoe je uit de Zwarte Zee komt?........NAT! Haha. Dus na 80 km naar het Oosten over gaten/kuilen en hobbels besluiten we ons plan te wijzigen. De Zwarte Zee kan de pot op. We gaan naar Bulgarije. Dus we keren resoluut om. We zijn gelukkig zo flexibel en zo fijn dat we nooit iets van te voren bespreken.

Dus we rijden eerst een stuk binnendoor.  Weer veel paard en wagen onderweg. En rozen in de tuintjes zo prachtig in bloei. Allemaal een moestuintje. De weg is gelukkig weer beter.  Later nemen we nog een stuk nieuw aangelegde snelweg. Ze timmeren letterlijk aardig aan de weg hier! Naarmate we zuidelijker komen, bloeien de zonnebloemen met hun kopjes naar de koperen ketel. Het koren is op veel plaatsen al gedorsen. Het graan wordt vervoerd met vrachtwagens naar de grote silo's. Ook druivenranken hier. Onderweg de afgelopen dagen nog een dode wolf en 3 vossen gezien. Geen levende. Dan komt de Donau in zicht.  Dit is de grens van Roemenië met Bulgarije. We zien een hotel op onze favoriete site in Vidin dus daar rijden we op aan. Net voor de brug over die schöne Donau een loket. Ik dacht paspoortcontrole. Maar was tol voor de brug.  Motors mogen gratis dus we rijden voor niks Bulgarije binnen. Geen gedoe met de grenspolitie.
Het hotel is een prachtig authentiek gebouw. Het is 40 euro goedkoper dan op de site. En met een zwembad en aan de brede rivier. En met 30 graden is de airco ook een pré. Niet te geloven dat het vanochtend fris was met 5 graden. We drinken een koud Bulgaars biertje in het 27ste land voor onze motorclub. Daar proosten we op bij en in de swimmingpool. En op de prachtige beren!l en de zonnebloemen 🐻🐻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

1. Anita Buitendijk:
    21 juni 2025
    Wat gaaf die beren 🐻
  2. Claudia:
    21 juni 2025
    Hele gave foto’s ! Kan niet wachten tot morgenavond 😏
  3. Jeannet:
    22 juni 2025
    Wat een schitterende foto's en wat schrijf je toch gewéldig. Ben benieuwd wanneer je eerste boek uitkomt!!
  4. Dineke:
    22 juni 2025
    Wat tof dat jullie inderdaad beren hebben gezien! Ik sluit me van harte aan bij Jeannet, ga toch iets doen met je schrijftalent!
    Goede en mooie reis verder lieverds!! Xxxx
  5. Trudy Van Eijbergen:
    22 juni 2025
    Wat weer een gave tocht met mooie belevenissen
  6. Rieneke:
    Wauw die beren!!!!😍
    Echt heel gaaf!
    Hoe was het huis van Dracula???