Dag 14 OMG 2026 9 juni naar de trailer en door op 4 wielen.
9 juni 2026 - Bouges-le-Château, Frankrijk
Na onze aankomstdrankjes gisteravond een stukje gelopen in het doodlopende dal. We volgden het riviertje naar het dorpje wat vroeger veel mijnwerkers huisvestte. Er werd wolfraam gedolven in deze mijnen tot 1986. Dit wordt oa gebruikt in de gloeilamp en in gereedschap. Maar nu komt het uit China. Het is vooral een mooi natuurgebied waar oa beren en lammergieren leven.
In het kerkje steken we een kaarsje aan voor die we zo erg missen in ons leven. Dat doen we tijdens onze reis altijd wel ergens. Altijd een mooi maar emotioneel moment. In de kerk een expositie over twee rampen die het dorp heeft getroffen. Want het lieflijke kabbelende watertje heeft in 1937 en 1982 veel schade toeberokkend. Kolkende waterstromen uit de bergen met bomen en rotsen verwoestten veel van het mijndorpje. Ook een stuk van de kerk.
Na een heerlijk diner bereid door de kok en dus eten wat de pot schaft gaan we naar de hotelkamer. Ondanks de expositie over de geschiedenis van het riviertje suste het overheersende geluid er van ons in slaap. Totdat het plots onweerde. Ik dacht eerst vuurwerk. Neef heeft er niks van meegekregen. 😴
Na het ontbijt zadelen we voor de allerlaatste keer de BMW op. Het is maar 12 graden en de weg is nat. De grijze wolken hangen laag in het dal. Ik heb alle kleren aangedaan. Ik wil geen kou meer lijden. We rijden het prachtige dal uit. Zwaaien nog even naar 'ons' kerkje. En kijken even omhoog naar onze vaders!
We gaan eerst nog een stukje binnendoor, achter de brandweer aan en even later nog achter een ziekenwagen aan, laten de Pyreneeën achter ons. Daarna de snelweg op naar Toulouse. Daar even wat regen maar later trekt het open en komt de temperatuur boven de 20 graden. Toch blij met al mijn kleding. En nog blijer met mijn scherm wat onderweg gerepareerd werd door Ruud. Kan het niet vaak genoeg zeggen. Heerlijk in mijn eigen bubbel van mijn helm. Dan komen we in de buurt van de Lot. Daar staat trouw de trailercombinatie bij Cobi en Johan op het erf. Zij zijn ook blij ons weer te zien en hebben genoten van onze reisverhalen. We halen alle tassen en koffers eraf. Laden de motor in en doen wat luchtigers aan. Drinken nog een bakkie en gaan met 4 wielen op pad. Moet wennen om naast Gerko te zitten ipv achter hem. 😇
De rit gaat voorspoedig. En de weg naar Parijs wordt steeds korter. Helaas wordt het bewolkter en zitten er vannacht buitjes in de lucht. We besluiten niet te gaan kamperen maar een chambre d'hotes of leuk hotel te zoeken. Het valt niet mee om iets te vinden. Dus ongemerkt weer wat km voorbij. Dan zie ik een leuk verblijf wel een stukje van de snelweg af. Maar buiten de bebouwde kom zo lijkt het. Met die trailercombinatie wel zo praktisch. We rijden er dus weer op de bonnefooi heen. Bij een paar afgelegen huizen zien we het bordje Cambre d'hotes a l'Epoque. 🤞
De gastvrouw komt naar buiten en ik probeer in mijn beste Frans te vragen voor een kamer voor deze nacht. Ja hoor het blijkt weer een Nederlander te zijn. Hoe fijn!? Kamer is geen probleem maar mee eten lukt niet. We hebben net een zak chips gekocht en nog wat rijstwafels in de auto. En we hebben koud bier want Johan had ons koelkastje al aangezet de dag ervoor. Geen probleem! Maar de gastheer ziet zeker onze 'hongerige' en teleurgestelde koppies en zegt nog tomatensoep en stokbrood te kunnen bereiden. Echt super lief. Tijdens de rondleiding vraagt de gastvrouw Christine waar we vandaan komen. "Oh ja dat ken ik wel want mijn zus woont in Nieuwenhoorn".
"Daar staat onze boerderij", reageert neef. Na even doorvragen blijkt haar zus Marrielle dus samen te wonen met Rink Groeneweg, een maat van Gerko! Nou wat is de wereld toch weer klein. Even later zitten we tijdens een drankje gezellig met ze kletsen. De soep smaakt heerlijk en de kok tovert ook nog een dessert uit de hoge hoed. De keuken is mede door Rink gebouwd. Natuurlijk heeft Gerko ter plaatse contact met Rink en de zussen ook met elkaar. Hilarisch toeval toch weer. 😅
We settelen ons in de kamer waar ik liggend mijn verslag kan maken. "Gerko kun jij voor mij een drankje pakken?"
"Want?"
"Omdat ik jou ook onderweg wel eens een snoepje aangeef terwijl jij aan het werk bent op de motor!"😂😂
Hierop kan hij toch geen nee zeggen!😜
Proost!

- Trudy Van Eijbergen: Weer een mooie tocht in de…
- Dineke: Goedemorgen, klinkt bijna…
- Els: Ziet er mooi uit bij Andre.…
- Claudia: Wauw 🤩 Mooi hoor ! Varkensfokkers…
- Ina tramper: Lekkerrr, koele sangria!
Alle reacties »