Dag 3 OMG-tour 2025 (17 juni) Van Oostenrijk naar Tsjechië.
17 juni 2025 - Žďár nad Sázavou, Tsjechië
Gisteren na de biertjes buiten toch maar binnen een schnitzel mit bratkartoffeln gegeten. Daar hadden we echt zininin. klein rondje buiten gelopen waar de meeste aandacht naar het veulentje ging. Binnen in het hotel gingen we wat verkennen en stuiten we op een gesloten deur in de kelder. Nieuwsgierig als we altijd zijn, gingen we naar binnen. Het bleek een knusse sauna te zijn. We namen twee badjassen mee naar boven. Deden onze badkleding aan en gingen weer naar beneden in onze veel te kleine witte badjasjes. We leken wel een paar judoka's. We dachten dat wij de enige die van deze 'geheime' thermen wisten. Helaas het was druk en we moesten op de rustplaats wachten tot er plek vrij kwam in de hete cabine. Er was een gezin met 5 uitgelaten kinderen van 4 tot 13 jaar voor ons die elkaar nat spoten met het koude water. Dikke pret! Echte ontspanning was het niet maar we werden wel rozig zo voor het slapen gaan. Tegenover ons was de brandweer aan het oefenen met een parcours en hoog op de ladder. Gerko had zo mee kunnen doen. Op maandag is ook altijd de oefenavond van zijn vrijwillige brandweer korps. Hij past deze keer.
We hebben prima geslapen en Gerko was ruim voor de wekker al wakker. We hadden vergeten te vragen hoe laat het ontbijt was dus om 7 uur stonden we op de gok in de ontbijtzaal. We waren een half uur te vroeg. Als we mogen, vinden we tussen alle genummerde tafeltjes onze kamer 22 niet. Hadden het er net daarvoor over gehad dat 22 beiden ons Lucky number is . Nu dus even niet. Maar geen probleem tafel 11 wordt 22 gemaakt door de gastheer. Het ontbijt is weer voortreffelijk en om half 9 zitten we op de motor. Ons eerste doel is het Lipno meer in Tsjechië. De route er heen is prachtig. En het is lekker droog. Nu nog 13 graden maar hij loopt gestaag op tot 25 graden in de middag. Nog even genieten van de mooie bloembakken met geraniums aan de huizen. We laten de Alpen achter ons en de bergen worden grote heuvels. Ook prachtig met mooie lichtgroene almen omringd door donkergroene boomranden. Met ergens in het midden een mooi huis. En wat vee hier en daar en kleinschalige landbouw. Ook fruitteelt. We kopen onderweg een bak heerlijke kersen. Dan vallen ook de hoge heuvels weg en wordt het glooiend. Hier dichterbevolkt en grotere steden. Minder mooi. Maar overal een kerk! Ik kijk soms naar boven voor roofvogels. Als ik een foto maak van een perceel blauwe bloemen vliegt er boven wel een hele grote! Het is een enorm vliegtuig wat vrij laag een rare wending maakt. Even denk ik toch aan die crash in India. Ik hoop dat het goed is gegaan.🙏
Dan rijden we over een weg dwars door het bos en zijn we plots in Tsjechië. Geen douane...alleen een onleesbaar bordje! Als we omkijken het bord van Austria. Yeah weer een land erbij voor OMG. Overigens is Gerko er alleen wel eens geweest. Kort daarna komt het grote Lipno meer! Prachtig en op 725 m boven de zeespiegel. We varen met een klein pontje over. Speciaal voor mij! 🤗
In Tsjechië merk je nog dat er ooit een communistisch regime heeft geheerst. Luidsprekers aan de lantaarnpalen. Grote staatsboerderijen voor een groot deel leeg en verlaten. En zag je een boerderij dan stonden de koeien binnenen niet in de wei. Enorme percelen graan, aardappels maar ook papavers. Het lijkt een beetje op Zuid- Duitsland. Maar soms ook op Finland met de naaldbomen en meren! Prachtige wegen waar neef veel werk had aan de vele bochten. Hij genoot er zienderogen van.
Tijd voor de lunch vinden onze magen. Het duurt even voor we een geschikte plek gevonden hebben voor onze kaasfondue. We installeren ons in een speeltuin aan de picknicktafel. Neef zet het gasbrander aan en ik meng de kaas met de witte wijn. We smelten de kazen! We dopen stukjes brood (meegenomen van het ontbijtbuffet) en komkommer in de kaassmurrie. Het smaakt heerlijk maar we trekken draden nog langer dan spaghetti. Als toetje de overgebleven kersen. Een koningsmaal. We rijden nu trouwens richting Auschwitz in Polen. Alles binnendoor. De dorpen zijn zo anders dan in Oostenrijk. Grijs, grauw, saai en geen bloemetje aan de muur. De steden druk! We rijden liever in de polder!
Dan wordt het tijd om een hotel te zoeken. We hebben even goedkoop getankt en Gerko vindt op zijn BMW navigatie een 'hotel Grunt' vlakbij. Ik check booking.com op dat hotel. Superhoge score en ruim onder ons budget. Dus top! Gerko stuurt de motor naar het hotel wat maar op 8 km zit. Als we er voor staan, zien we dat er inderdaad Hotel Grunt op staat. Maar het is uitgestorven, vervallen en closed. Huh verreweg geen 9.2! Ik check 'mijn' Grunt....echter dat is 168 km er vandaan! 🤣
Dus we zoeken op booking.com dicht bij onze locatie en we vinden een hotel in de buurt. We boeken nooit gelijk omdat we ter plaatse willen zien waar de motor kan staan en hoe het er uitziet. Hij is zelfs ruim goedkoper dan booking.com. En de bike nag binnen de poort staan. Perfect. Nog fijner is dat ze een bar hebben en dus een koud biertje! De kers op de taart weer van deze mooie motordag.😍

Wat een verschil in sfeer, zelfs zichtbaar op de foto's. Geniet van jullie welverdiende biertjes!!
Kijk al uit naar morgen alvast goede rit morgen🍀!!